“Antreprenoriat social urban sustenabil în Regiunea Centru ”
SMIS –312746.
Proiectul „Antreprenoriat social urban sustenabil în Regiunea Centru-ID 312476” este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, și este derulat de către Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare în calitate de Beneficiar în parteneriat cu Asociația Institutul Educațional pentru Politici Sociale Margareta și Fundația Progpers, în perioada 01 august 2024 – 31 ianuarie 2027.
Obiectivul general al proiectului constă în sprijinirea dezvoltării antreprenoriatului social urban in Regiunea Centru, prin înființarea, dezvoltarea, susținerea și monitorizarea a 34 de întreprinderi sociale (inclusiv intreprinderi sociale de insertie) urbane, care vor contribui la crearea de noi locuri de muncă, în special pentru persoanele defavorizate din categoriile de grupuri țintă eligibile, precum și la dezvoltarea economiei sociale locale și regionale. Îmbunatatirea accesului la piata muncii și masuri de activare pentru toate persoanele aflate în cautarea unui loc de munca, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garantei pentru tineret, pentru șomerii de lunga durata și grupurile defavorizate de pe piata muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfașurarii de activitati independente și a economiei sociale.
Gruprul țintă al proiectului, este format dintr-un numar de 132 persoane care vor beneficia de formare specifică în domeniul antreprenoriatului social, persoane fizice care indeplinesc cumulative urmatoarele conditii:
domiciliul în Regiunea Centru (cu excepția teritoriilor ITI);
se încadrează într-una din urmatoarele categorii : Persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, tineri cu vârsta de peste 30 ani, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii, personae inactive;
dorința de a-si înființa o afacere socială în mediul urban din Regiunea Centru (cu excepția teritoriilor ITI) exprimată în scris, într-un formular specific de înscriere;
nivelul minim de studii prevăzut pentru accesul la cursurile de perfecționare Antreprenor în economia socială Cod COR 112032 (acreditat ANC) (studii medii) ;
să nu mai fi absolvit în trecut un curs identic acreditat ANC cu aceleași competențe, finanțat din fonduri publice;
să nu fie beneficiar de microgrant în proiecte similare, derulate pe proiectele POCU precedente (care sunt în perioada de sustenabilitate minimă de 3 ani), sau alte proiecte similar (PEO, PoIDS etc).
În cadrul proiectului, se oferă finanțare pentru înființarea și dezvoltarea a 34 de noi întreprinderi sociale în mediul urban, care vor contribui la crearea de minim 136 noi locuri de muncă. Fiecare beneficiar al ajutorului de minimis va trebui să angajeze numărul minim de persoane asumate, prin planul de afaceri, dar nu mai puțin de 4 persoane, minim 4 ore/zi.
Locurile de muncă create în cadrul întreprinderilor sociale, vor fi menținute pe perioadă de implementare a planului de afaceri și minim 13 luni perioada de sustenabilitate.
Finanțarea celor 34 de întreprinderi sociale rurale, se face astfel: 5 IS /PA cu maxim 100.000 euro AFN, 5 IS/cu maxim 75000 euro AFN, 8 IS/PA cu câte maxim 60.000 euro AFN, 16 IS/PA cu câte maxim 50000 euro AFN.
Cofinanțarea privată este de minim 10 %.
Cele 34 de noi întreprinderi de economie socială care vor beneficia de Schema de ajutor de minimis vor fi alese pe baza concursului de planuri de afaceri.
Schema de ajutor de minimis nu se aplică și nu se acordă:
ajutoarelor acordate întreprinderilor care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturiii;
întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole;
întreprinderilor care-și desfășoară activitatea în sectorul transformării și comercializării produselor Agricole;
pentru activităţile legate de export către ţări terţe sau către state membre, respectiv ajutoarele legate direct de cantităţile exportate, ajutoarele destinate înfiinţării şi funcţionării unei reţele de distribuţie sau destinate altor cheltuieli curente legate de activitatea de export;
pentru activitățile condiționate de utilizarea preferențială a produselor naţionale față de cele importate;
pentru activitățile pentru achiziţia de vehicule de transport rutier de mărfuri.
Ca forme legale de organizare, întreprinderile sociale pot fi:
societăți comerciale, cu răspundere limitată sau societăți pe acțiuni
asociații și fundații -ONG,
atestate ca întreprinderi sociale.
Atestatul se acordă de către AJOFM, pe o perioadă de 5 ani, cu posibilitatea prelungirii, dacă se face dovada că sunt respectate condiţiile care au stat la baza acordării acestui, de.
Parteneriatul proiectului
Fundația Europeană pentru Consultanță, Implementare și Dezvoltare – link web https://fecid.ro
Asociația Institutul Educațional pentru Politici Sociale Margareta – link web, https://aiepsm.ro
Fundația Progpers – link web https://fundatiaprogpers.ro
Pentru informații detaliate despre celelalte programe cofinanțate de Uniunea Europeană, vă invităm să vizitați https://mfe.gov.ro