USB-Urban Social Business
Cod mySMIS: 301885
FUNDAȚIA PROGPERS, în calitate de beneficiar, în parteneriat cu ASOCIAȚIA – CLUBUL SPORTIV AL PERSOANELOR HANDICAPATE NEUROMOTOR CUTEZĂTORII HUNEDOARA, implementează în perioada 01.08.2024 – 31.01.2027 proiectul USB-Urban Social Business, cod SMIS:301885, proiect cofinanțat din Fondul Social European Plus (FSE+), prin Programul Educație și Ocupare 2021-2027, Prioritate: P4.Antreprenoriat și economie socială, Obiectiv specific: ESO4.1. Îmbunătățirea accesului la piața muncii și măsuri de activare pentru toate persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, în special pentru tineri, îndeosebi prin implementarea Garanței pentru tineret, pentru șomerii de lungă durată și grupurile defavorizate de pe piața muncii și pentru persoanele inactive, precum și prin promovarea desfășurării de activități independente și a economiei sociale (FSE+), Acțiunea 4.a.2 Sprijin pentru dezvoltarea antreprenoriatului.
Valoarea totală a proiectului este de 14.768.492 lei.
Proiectul propus se implementează în Regiunile Centru și Vest, județele Alba, Sibiu, Hunedoara și Timiș, se adresează unui grup țintă format din 132 de persoane cu vârsta de peste 18 ani, cu domiciliul în regiunile Centru si Vest, care doresc să înființeze o afacere eligibilă în mediul urban, în una din regiunile de implementare a proiectului. Cele 132 de persoane care alcătuiesc grupul țintă fac parte din următoarele categorii: – persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, – tineri cu vârsta de peste 30 de ani, șomeri, șomeri de lungă durată, persoane din grupuri dezavantajate pe piața muncii și persoane inactive. Din cele 132 de persoane din grupul țintă, se are în vedere ca 20 de persoane să fie din categoria tinerilor cu vârsta de peste 30 ani, 15 persoane din categoria grupurilor dezavantajate pe piața muncii și 20 persoane inactive. Diferența până la 132 vor fi din celelalte categorii eligibile.
Obiectivul general al proiectului constă în furnizarea unui program integrat de sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale în mediul urban prin organizarea și desfășurarea de activități de formare antreprenorială specifică și complementară în domenii de interes, ecologie și digitalizare, activități de consiliere antreprenorială, mentorat și monitorizare a noilor afaceri sociale.
Materializarea acțiunilor din cadrul proiectului generează un efect pozitiv pe termen lung prin creșterea nivelului competențelor și aptitudinilor antreprenoriale, creșterea sustenabilității ocupării și sprijinirea mobilității forței de muncă, extinderea serviciilor locale, promovarea potențialului local și a dezvoltării comunitare, fapt ce contribuie la atingerea obiectivului specific ESO4.1.
Activitățile adresate grupului țină din cadrul proiectului sunt:
-Activitate: A1. Conceperea, lansarea și derularea programului de sprijin pentru înființarea de întreprinderi sociale cu subactivitățile:
A1.1. Campanie de informare privind oportunitățile oferite prin proiect și condițiile de participare la programul de sprijin
A1.2. Recrutarea și selecția persoanelor care doresc să înființeze întreprinderi sociale
A1.3. Organizarea și desfășurarea cursurilor de formare antreprenorială specifică
A1.4. Organizarea și desfășurarea cursurilor de specializare și complementare
A1.5. Organizarea concursului de planuri de afaceri, evaluarea și selectarea celor propuse la finanțare
A1.6. Furnizarea serviciilor personalizate de consiliere și consultanță
A1.7. Înființarea întreprinderilor sociale
-Activitate: A2. Implementarea planurilor de afaceri și monitorizarea funcționării întreprinderilor sociale
A2.1. Obținerea atestării întreprinderilor sociale
A2.2. Decontarea subvențiilor aferente schemei de ajutor de minimis
A2.3. Monitorizarea funcționării și dezvoltării întreprinderilor sociale
-Activitate: A3. Management de proiect cu subactivitățile:
A3.1. Management de proiect
A3.2. Activități suport pentru management (se subscriu capitolului de cheltuieli indirecte rata 15%)
-Activitate: A4. Informare și publicitate
A4.1. Informare și publicitate proiect
Implementarea activităților mai sus menționate contribuie la îndeplinirea următorilor indicatori asumați în cadrul proiectului:
-EECO01 – Număr total de participanți: 132 persoane
-5SO06 – Locuri de muncă nou create: 136
-5SR05 – Locuri de muncă nou create, ocupate la 6 luni de la finalizarea intervenției: 136
-5SR01 – Participanți care au finalizat formarea cu certificat / care au participat la schimb de bune practici / instruiri: 126